Dokter, mijn dier stinkt zo uit zijn bek!

translation services

Meestal is uit-de-bek-stinken niet de klacht waarvoor mijn patiënten bij mij komen, maar wordt dit tijdens het onderzoek tussen neus en lippen door vermeld. Toch verdient een vieze lucht uit de bek wel aandacht.

Nu is geurbeoordeling op zich subjectief; de één vindt iets lekker ruiken; de ander vindt dat het stinkt. Ik heb er geen moeite mee als ik uit de bek van een van mijn honden de knoflook ruik die ze regelmatig krijgen tegen vlooien, teken en wormen. Ik weet waar die lucht vandaan komt en dat er geen probleem is.
Viezer vind ik het als ik ruik dat een van mijn honden poep gegeten heeft. Echter: ook die lucht kan ik thuisbrengen. Ik weet dat ik een paar dagen moet opletten of de hond diarree krijgt, maar ik weet dat er verder niets aan de hand is.

Anders is het als de “vieze” lucht uit de dierenbek niet direct te verklaren is. Zeker als deze klacht al wat langer duurt, wordt het tijd voor onderzoek.

De oorzaak van de slechte adem (foetor ex ore, halitosis) kan in de bek gelegen zijn. Voorbeelden zijn ontstekingen (paradontitis / gingivitis / stomatitis / abces) of een vreemd voorwerp dat klem zit in de bek. In het laatste geval zal het dier veelal ook slechter eten en speekselen, krabben aan de bek, of met de bek over de grond schuren. Het vreemde voorwerp moet uiteraard deskundig verwijderd worden, waarna de problemen in het algemeen opgelost zijn.
Een ontsteking in de mond moet behandeld worden. Soms is hierbij een gebitssanering onder narcose noodzakelijk.
Gaat het alleen om een ontsteking zonder aantasting van tanden of kiezen, dan kan deze zowel regulier als homeopathisch behandeld worden. In mijn homeopathische praktijk heb ik enkele katten genezen van een chronische gingivitis / stomatitis waarbij de enige reguliere optie nog was om alle gebitselementen te verwijderen.

Muil hondEen andere oorzaak van stinken uit de bek waarbij de oorzaak in de bek is gelegen, is een tumor. De tumor kan variëren van eenvoudige wratvorming (zie foto) tot de ontwikkeling van kwaadaardige tumoren.

Een vieze lucht uit de honden- of kattenbek (of uit de bek van een ander dier) kan ook veroorzaakt worden door huidproblemen dicht bij de bek. Denk aan lipplooiontsteking bij bepaalde hondenrassen, of het eosinofiel granuloom complex bij de kat.

Verder kunnen aandoeningen van de neus- en/of keelholte en sinusitis een slechte adem veroorzaken.

Ook een maag- en/of slokdarmprobleem, een nierprobleem, leverfalen of suikerziekte (diabetes) kan leiden tot halitosis.

Als laatste is de vieze lucht uit de bek mogelijk een bijwerking van bepaalde medicamenten.

Als nader onderzoek geen oorzakelijke diagnose oplevert, kunt u via mijn webshop verschillende producten aanschaffen om een slechte adem bij uw hond of kat te voorkomen of te verminderen.

Zie https://www.docbooff.nl/?pr=AB19CB965E5

In het reactieveld onder dit blog kunt u andere onderwerpen aangeven waarover u graag zou willen lezen in een volgend blog.

Vond u dit interessant om te lezen? Dan is het fijn als u dit blog wilt delen!

Bedankt!

Verder op de site: www.dierenarts-eygelshoven.nl/living%20in%20style.html
of kies boven een ander blog

 

Geef een reactie