Artrose

translation services

Artrose

Regelmatig krijg ik de vraag: “Dokter, mijn hond heeft een versleten gewricht en heeft nu van mijn dierenarts pijnstillers gekregen. Maar deze zijn zo duur. Is er niets anders mogelijk?”

Een versleten gewricht of artrose is een kwaal die vooral oudere dieren treft. Het gewrichtskraakbeen wordt zachter en dunner en gaat afbrokkelen. De beweging in het gewricht verloopt daardoor minder soepel. Bovendien kan door de afbraakproducten van het kraakbeen een ontstekingsreactie in het gewricht plaatsvinden. Het gewricht kan warm en gezwollen aanvoelen en bewegen is pijnlijk.

Uw dierenarts zal pijnstillers voorschrijven en adviseren om het dier meerdere malen per dag kortere stukken te laten lopen. Geen wilde bewegingen of langdurige beweging.

Veel mensen vinden de pijnstillers nogal prijzig. Daarnaast kunnen de pijnstillers bijwerkingen hebben.

Daarom zijn er mogelijkheden om de dosering van de pijnstillers te verlagen zonder dat het dier extra pijn krijgt.

Ik geef mijn vraagstellers het volgende antwoord.
– U kunt bij mij een homeopathisch consult aanvragen waarbij ik een homeopathisch middel voor uw hond ga zoeken. Daarnaast zal ik dan adviseren om als aanvulling bij het eten een glucosaminepreparaat (mogelijk met groenlipmossel) en omega-3-olie te geven. Afhankelijk van het resultaat kan de dosering van de pijnstiller na drie weken een beetje tot heel veel omlaag.
– U kunt ook kiezen voor alleen een aanvulling bij het eten met een glucosaminepreparaat (mogelijk met groenlipmossel) en omega-3-olie.
– U kunt overwegen om over te stappen op speciaal voer. Er zijn verschillende merken voer te koop waar al glucosamine en andere ingrediënten inzitten die goed zijn bij artrose. Na 3 weken kan men meestal stoppen met de pijnstiller of de dosering ervan sterk verminderen.

Bovengenoemde preparaten en voeders zijn via mijn webshop te koop. Kijk onder de categorieën BEWEGING EN GEWRICHTEN en HONDENVOER – mobility.

https://www.docbooff.nl/?pr=AB19CB965E5

Verder op de site: www.dierenarts-eygelshoven.nl/living%20in%20style.html

of kies boven een ander blog

 

6 reacties op Artrose

 1. Luc Monten schreef:

  Goede dag,
  Mijn labrador (bijna 11 jaar) heeft enorm veel last van artrose aan zijn rechter poot, gewricht (elleboog bij mensen).
  Onlangs (1 tot 6 augustus) is hij ter observatie bij onze da opgenomen voor 1 week. Toen hij terug bij ons was had hij eveneens een wonde aan de andere poot, vandaar het antibioticum. Ik zal best de medicatie opsommen die hij nu neemt:
  – Prednisolone 20 mg Kela (cortisonen 1/2 tablet om de 2 dagen)
  – Kevavet Vet (antibioticum, 2x/dag 1/2 tablet, kuur is bijna gedaan)
  – Synoquin Efa (2 capsules/dag
  Probleem is dat mijn hond, ondanks deze medicatie, futloos en suf bijna de hele dag ligt. De medicatie (zeker de cortisonen) helpen totaal niet. Hij krijgt 4x/dag korte wandelingen. Hij eet en drinkt goed. Tot voor kort was hij heel vitaal en onstuimig. Nu gaat hij, zelfs bij een zeer korte wandeling, regelmatig liggen. Vandaag heeft hij geen cortisonen gehad. Normaal zou hij zich dan beter moeten voelen doch dit niet het geval, integendeel … .
  Ik zou uw advies zeer op prijs stellen, waarvoor bij voorbaat dank,
  Met vriendelijke groeten,
  Luc Monten

  • Mariska Jansen schreef:

   Beste Luc,
   Wat ellendig dat jullie hond pijn blijft houden en zo lusteloos is!
   Is de artrose door een röntgenfoto vastgesteld? Soms zien we namelijk ook een los stukje bot in het ellebooggewricht (vaker bij jongere honden, maar het is wel mogelijk op deze leeftijd). In het laatste geval moet geopereerd worden.
   Bij artrose zou ik zeker glucosamine/chondroïtine en omega-3-olie bijgeven. De glucosamine/chondroïtine krijgt uw hond in de vorm van Synoquin Efa, dus zeker daarmee doorgaan. Wel omega-3-olie bij gaan geven.
   Verder is Puur Arthro mogelijk, maar daar zie ik niet altijd goede resultaten van. Als uw dierenarts denkt dat het gewrichtskapsel beschadigd is, kunt u in plaats daarvan Puur Osteo geven.
   Persoonlijk zie ik betere resultaten van een NSAID dan van corticosteroïden, maar het kan zijn dat uw dierenarts een goede reden heeft gehad om corticosteroïden te geven.
   U bent altijd welkom voor een homeopathisch consult.
   Voor de omega-3-olie kunt u kijken op http://www.dierenarts-eygelshoven.vetpet-shop.eu/nl/Beweging-en-gewrichten/NML-Health-PUUR-Omega-3-Capsules
   Veel en snel beterschap voor uw hond gewenst!
   Mariska Jansen

   • Luc Monten schreef:

    Goede dag,
    De da heeft idd een röntgenfoto ervan genomen en zei dat er veel oedeem te zien was (vandaar het zwellen). Vermits ik in België woon (Vlaams-Brabant) is het niet mogelijk om voor een raadpleging te komen. Wel zou ik online via de shop producten kunnen kopen. Ik ga uw reactie eerst laten lezen door een vriendin die er tevens veel van af weet en zelf een halve dierentuin heeft.
    Dank u wel voor de reactie en tot binnenkort neem ik aan,
    Luc Monten

 2. Luc Monten schreef:

  Dag Mevr. Jansen,
  Ik wou een account aanmaken maar zie dat dit enkel kan voor Nederlanders. Is het dan onmogelijk om iets te bestellen met levering bij ons in België?
  Overigens hartelijk dank voor de spoedige reactie.
  Mvg,
  Luc Monten

Geef een reactie