10 adviezen om uw dier te beschermen tegen kou

translation services

Brrrrr!

Vindt u het ook zo koud?
Toen ik vanochtend opstond, was het buiten 0 graden Celsius. Tijd om na te denken over bescherming van onze huisdieren.

 1. Als het heel erg koud is: Hou je huisdier zoveel mogelijk binnen. Als het dier toch naar buiten moet, blijf er dan bij. Bedenk: Als u het buiten koud krijgt, geldt dat waarschijnlijk ook voor hem.
  Steeds vaker te zien in het straatbeeld: honden met jasjes. Als bescherming tegen de kou is dat meestal niet nodig. Als een hond dagelijks lang genoeg buiten komt, heeft hij tijd gehad om een wintervacht te ontwikkelen en is hij prima bestand tegen een wandelingetje in de kou. Een uitzondering vormen heel jonge, heel oude en zieke honden en de honden die geen ondervacht hebben. Het kan zinvol zijn om hen extra te beschermen met een jasje. Bedenk echter dat een hond zijn warmte vooral verliest via zijn oren, zijn voetzolen en zijn adem. Een jasje is dus geen garantie dat hij het niet koud krijgt.
 2. Sommige dieren kunnen langer veilig buiten blijven dan anderen. Aandoeningen zoals diabetes, hartproblemen, nierproblemen en hormonale stoornissen maken dat een dier moeilijker zijn lichaamstemperatuur kan handhaven. Dieren met deze aandoeningen zijn dus kwetsbaarder voor kou. Hou hier rekening mee.
 3. Katten zoeken warmte op als het buiten koud is. Een lekker warm plekje is onder de motorkap van uw auto. Bedenk dit voordat u uw auto start! Sla een paar keer flink op de motorkap voor u op weg gaat!
 4. Pas op dat uw hond niet gaat zwemmen in ijskoud water.
 5. Let goed op als u een open haard heeft of een kacheltje. Uw dier vindt vooral de open haard waarschijnlijk erg aantrekkelijk. Laat het dier zich niet verbranden. Zet een kacheltje zo neer, dat het niet omgegooid kan worden door uw hond of kat. Het is bijna Kerstmis; het feest met de kaarsen. Ook hiervoor geldt: pas op voor verbranden en omgooien.
 6. Een check op koolmonoxide-lekkage bij fornuis of verwarmingsketel kan geen kwaad. Koolmonoxide is geurloos en verdrijft de zuurstof uit het bloed. Zo kan het uiteindelijk dodelijk zijn voor u en uw huisdier.
 7. Buiten kunnen de dieren strooizout binnenkrijgen. Ze kunnen het oplikken, of aan hun voetzolen meenemen. Er is speciale zalf op de markt om op de voetzooltjes te smeren voor het dier naar buiten gaan. Als het dier naar binnen komt, is het goed om de voetjes even schoon te maken met een washand met warm water. Zo wordt het zout niet opgelikt en beschermt u het maagdarmkanaal van uw dier.
 8. Als honden en katten alleen buiten zijn, zoeken ze op alle mogelijke plaatsen naar warmte. Dat kan ook de schuur of garage van uw overbuurman zijn. Uw dier kan daarin makkelijk opgesloten raken. Zorg daarom dat u zelf een makkelijk toegankelijke, warme ruimte creëert voor uw dieren die alleen buiten moeten zijn.
  Zorg dat uw konijnen die buiten overwinteren beschut staan tegen wind en neerslag. Geef ze heel veel stro om warm te kunnen blijven. Natuurlijk zit uw konijn niet alleen in een hok. Een maatje erbij zorgt ook voor warmte.
 9. Let op het drinkwater van uw dier; laat het niet bevriezen.
 10. Vooral heel jonge en oude dieren, zeker oude dieren met arthrose, hebben te lijden onder de kou. Erg jonge dieren kunnen snel afkoelen. Bij oude dieren met arthrose kunnen de gewrichten bij kou (en vocht) al snel stijf en gevoelig worden. Hierdoor kunnen ze sneller vallen en gewond raken. Ook kan de pijn agressie veroorzaken. Pas voor deze dieren het wandelregime aan.

Rea onder sneeuw voor blog

Vertel hieronder wat ú doet om uw dier te beschermen tegen kou.

Ook kunt u in het reactieveld onder dit blog andere onderwerpen aangeven waarover u graag zou willen lezen in een volgend blog.

Verder op de site: www.dierenarts-eygelshoven.nl/living%20in%20style.html

of kies boven een ander blog

3 reacties op 10 adviezen om uw dier te beschermen tegen kou

 1. fonteyn Nancy schreef:

  Ik doe mijn kleine poedel een jasje aan als het sneeuwt of vriest en is er zout gestrooid, dan krijgt hij schoentjes aan. Mijn grote, een mechelaar, doe ik geen jasje aan. Ik zorg ervoor dat we niet langs voetpaden gaan waar zout is gestrooid.
  gr Fonteyn Nancy

 2. Roberta Limoli schreef:

  Keep them inside the house at all times, going out with them on a leash so they won’t get loose.

 3. Ger Gilissen schreef:

  Zelf hebben wij al jaren boxers. Wat wij in de winter doen, is wat extra aandacht aan de voeding geven, wij barfen. Zodra het echt koud wordt en de kans is aanwezig dat er gestrooid moet gaan worden is voor ons het moment om de poten extra te behandelen. Wij wassen de poten met lauw water en vervolgens smeren we ze in met zuurvrije vaseline. Na het buiten gebeuren wassen we weer de pootjes met lauw water en maken ze goed droog, ook en vooral tussen de tenen. Dit ritueel herhalen we telkens vlak voor het naar buitengaan. Je kunt dan duidelijk zien dat ze veel minder last hebben van pekel en van koude pootjes.

Geef een reactie