Vuurwerkangst-tips

translation services

Is uw hond of kat bang voor vuurwerk?

Voor veel dieren is de jaarwisseling geen pretje. Ze merken aan de sfeer in huis dat oud en nieuw geen gewone dagen zijn. Hierdoor zijn de dieren vaak in een staat van extra waakzaamheid. “Wat is er aan de hand?” En dan beginnen de lichtflitsen en het geknal…………………………….

Gelukkig zijn er dieren die het hele gebeuren negeren. Zolang zij hun natje en droogje krijgen en hun behoeften kunnen doen, voelen ze zich prima.

De huisdieren die wèl bang zijn voor vuurwerk, kunt u op verschillende natuurlijke manieren helpen!

In plaats van de reguliere middelen met acepromazine als werkzame stof (bijvoorbeeld Vétranquil en Calmivet) en Diazepam, die uw dier suf maken, bijwerkingen als te lage bloeddruk en onderkoeling kunnen hebben en niet altijd samen kunnen met bepaalde andere diergeneesmiddelen, is er een natuurlijk alternatief te verkrijgen.

Het volgende traject beveel ik u aan als u uw dier wel minder angstig wilt maken, maar niet versuft:

Vanaf 1 december:         Puur Nervositeit

Op de dagen zelf:           Bach Rescue Remedy

Bij extreme angst:         vanaf 1 december tevens Puur rust

Voor honden en katten kunnen als alternatief ook respectievelijk Adaptiel en Feliway ingezet worden. Deze middelen bevatten synthetische vormen van de natuurlijke feromonen die honden- en poezenmoeders uitscheiden om hun puppies en kittens gerust te stellen. De verdamper moet 3 weken voor oud-en-nieuw in het stopcontact gestoken worden om optimaal te kunnen werken.

vuurwerk 3 BoomerAls ander alternatief dat niet versuft, kunt u voor Zylkène kiezen. Dit is een regulier middel, maar gebaseerd op een natuurlijk ingrediënt, namelijk een rustgevend ingrediënt van melk. Ook hiervoor geldt dat de behandeling een paar weken voor oud-en-nieuw gestart moet worden. Een relatief nieuw middel tegen angst is Telizen, gebaseerd op een aminozuur dat op een mechanisme in de hersenen inwerkt.

Wat echter nog belangrijker is dan het toedienen van een diergeneesmiddel tegen de vuurwerkangst, is hoe u met het angstige dier omgaat.

1) Probeer het dier geleidelijk te laten wennen aan harde geluiden. Neem uw hond bijvoorbeeld mee aan de lijn als u langs druk verkeer of luidruchtige machines loopt. Negeer zelf het harde geluid en corrigeer uw hond als hij niet mee wil lopen. U kunt ook een klappertjespistool gebruiken voor de gewenning. Combineer het schieten dan met een beloning als het dier neutraal blijft.

2) Als u de gewenning wilt vormgeven m.b.v. een cd met (vuurwerk)geluiden die u steeds harder zet, let er dan op dat u tijdens het afspelen van de cd actief met uw dier bezig bent. Speel dan bijvoorbeeld zijn lievelingsspelletje. Als u dit niet doet, kan het zijn dat uw dier “van binnen” steeds banger wordt zonder dat u het merkt. U moet zo’n 6 weken uittrekken voor deze gewenning. (Bijvoorbeeld met de cd “Help! Ik ben bang voor onbekende geluiden.”).

3) Laat uw hond op oudejaarsavond aan de lijn  uit rond 21.00 uur. Het is dan nog rustig buiten.

4) Meestal proberen honden en katten die bang zijn voor vuurwerk, zich ergens te verstoppen. Als je aan deze natuurlijke behoefte kunt voldoen, wordt de angst voor de hond of kat meer beheersbaar. Geef hem de gelegenheid om zelf iets uit te zoeken, zoals de badkamer, onder een tafel of bank/kast, onder de trap, ergens in de hoek. Dwing hem niet om op een bepaalde plaats te zijn.

Geef uw hond en kat een rustige, zachte, donkere plek in hun vertrouwde omgeving waar zij zich beschermd voelen en kunnen gaan liggen. Laat uw dier als het angstig is, niet alleen! Zet muziek op tijdens het afsteken van het vuurwerk en sluit zoveel mogelijk de gordijnen.

5) Negeer zelf rond oudejaarsavond het geknal. Doe wat u normaal doet en als u naar het vuurwerk gaat kijken, blijf dan rustig.

6) Straf uw dier niet als het bang is, maar troost het ook niet overdreven. Uw dier kan er niets aan doen dat het bang is, dus straffen heeft geen zin. Als u het overdreven troost, beloont u het dier voor angstig gedrag en zal het dier steeds angstiger worden. Negeer het feit dat uw dier bang is. Het beste dat je kunt doen, is het gedrag van je hond negeren maar de hond zelf niet. Dus wel wat aandacht geven; een aai, een vriendelijk woord, maar niet meegaan in de angst.

Zie ook http://www.nmlhealth.com/c,5742,,/Vuurwerkangst-bij-honden.aspx, http://www.vetined.nl/news/10/show  en http://www.moniquebladder.nl/blog/2012/10/16/vuurwerk-angst-wat-wel-en-niet-doen-op-het-moment-dat-hond-bang-is/

Samenvattend geldt dat u iets natuurlijks kunt doen tegen vuurwerkangst bij uw dier, maar dat u hier op tijd mee moet beginnen! Dit geldt zowel voor het geven van de natuurlijke middelen, als voor het afleren van de angst door middel van gedragsoefeningen.

 

Vermeld hieronder wat ú doet tegen vuurwerkangst bij uw hond, uw kat, of een ander huisdier.

Vond u dit interessant om te lezen? Dan is het fijn als u dit blog wilt delen smile-smiley!

Verder op de site: www.dierenarts-eygelshoven.nl/living%20in%20style.html

of kies boven een ander blog

6 reacties op Vuurwerkangst-tips

 1. Marlinda Verschuren schreef:

  Afgelopen jaar heeft een lolbroek een vuurwerkbom laten ontploffen in de straat.
  Bij mij en enkele buren zijn de ruiten gesprongen. Eén van mijn twee katten lag bij dit raam. Het leek buiten oorlog. M’n kat heb ik achter de bank vandaan moeten plukken eer ik hem kon nakijken op glasscherven. Vuurwerk vonden de katten tot deze oudejaarsavond geweldig en konden geen angst. Na dit incident zijn ze bang op wat er op lijkt. Ik zelf ook. Het plezier is bij mij en de buren ver te zoeken en we durven met oud-en nieuw ons huis niet te verlaten.

  • Mariska Jansen schreef:

   Beste Marlinda,
   Bedankt voor je reactie.
   Wat ellendig dat dit jullie heeft moeten gebeuren! Ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt.
   Je kunt er ook voor kiezen om met de getroffen kat op consult te komen. Ik kan dan een specifiek middel voor hem/haar zoeken.
   Met vriendelijke groet,
   Mariska Jansen

 2. Loek Kessels schreef:

  Mariska, ik hoop dat je ook in het Nieuwe Jaar je Nieuwsbrief laat verschijnen. Gezellig en boeiend om te lezen. Wat je heel sympathiek maakt in mijn ogen is, dat hoewel ik al jarenlang een andere (prima!) dierenarts had en heb, jij toch bereid bent om, als dat nodig is, klaar te staan met alternatieve adviezen.
  En mijn andere dierenarts heeft ook absoluut geen bezwaar tegen jou. Zo moet het ook zijn: regulier en alternatief dichter bij elkaar!
  Ik wens mijn twee dierenartsen een geweldig 2014. Mogen jullie veel dieren helpen!

 3. Evelien van der Helm schreef:

  Beste Mariska,
  Ongeveer 7 jaar geleden heb ik besloten om het vuurwerkgeweld in Nederland te ontvluchten, omdat zowel ikzelf als mijn hond Tom er niet meer tegen kunnen.
  De aanblik van een hond, die half verdoofd door goedbedoelde middeltjes tegen de muur op probeert te klimmen werd me te veel. Sindsdien ga ik op de laatste 2 dagen van het jaar naar een hotel of bed & breakfast in België: de Voerstreek of Belgisch Limburg bijvoorbeeld.
  Net over de grens heb je nergens last van en zie je alleen nog in de verte een paar vuurpijlen in de lucht. Ik zie het inmiddels als een leuk uitje en doe mezelf en de hond er een groot plezier mee. Als we op nieuwjaarsdag terug komen is het ergste leed geleden.
  Groetjes van Evelien en pootje van Tom

Geef een reactie