Natuurlijke middelen tegen vlooien en teken bij honden en katten

translation services

Het is heerlijk weer! Lekker om er met dit weer op uit te trekken. Een flinke boswandeling met de hond. De kat die zelf buiten een wandelingetje maakt.

Niet alleen wij mensen genieten van het mooie voorjaarsweer. Ook voor dieren als vlooien en teken is de goede tijd aangebroken. Zeker na de zachte winter zijn er veel vlooien en teken te verwachten dit jaar.

Vlo op hondVoor onze honden en katten is dat niet zo fijn, want zij kunnen er jeuk door krijgen, een allergie, of enge ziekten.

We moeten dus proberen om onze huisdieren te beschermen tegen de beten van vlooien en teken.

Daarvoor komen steeds meer, veelal giftige, middelen op de markt. Ik signaleer een tendens naar middelen die steeds meer parasieten tegelijk bestrijden. Vaak mengt de fabrikant daartoe verschillende werkzame, chemische, stoffen in 1 preparaat.

Chemische middelen om parasieten te bestrijden, vormen niet alleen een belasting voor uw huisdier, maar ook voor het milieu.

Sommige van deze chemische middelen worden in verband gebracht met aandoeningen als sufheid, onrust, braken en epilepsie. Na een aantal jaren gebruik worden de middelen vaak minder werkzaam, omdat de vlooien en teken er resistentie tegen ontwikkelen.

Steeds meer huisdiereigenaren voelen zich daarom niet prettig bij het idee hun dier bloot te stellen aan deze middelen.

Ik heb dan ook veelvuldig de vraag gekregen welke natuurlijke middelen mogelijk zijn tegen de uitwendige parasieten bij honden en katten.

Allereerst is het belangrijk om de weerstand van uw hond of kat goed te houden. Dit doet u door een stressvrije omgang met uw dier te hebben en door uw dier een goede huisvesting, voeding en verzorging te bieden, zoveel mogelijk aangepast aan de aard van het dier. U zult merken dat uw dier veel minder last heeft van vlooien en teken als het een goede weerstand heeft!

Als het dan toch nodig is om uw dier te behandelen, zijn er verschillende mogelijkheden. Hieronder wil ik een onderscheid maken tussen honden en katten, omdat er voor honden meer mogelijkheden zijn dan voor katten.

De meeste natuurlijke middelen doden niet de parasieten, maar maken het voor hen onaantrekkelijk om op uw dier te komen. Zij doen dit bijvoorbeeld door de geur of de structuur van de vacht subtiel te veranderen. Zo voorkomt het gebruik van deze middelen dat uw hond of kat een aantrekkelijke gastheer voor vlooien en teken wordt!

Als we naar een vlooienpopulatie kijken, valt op dat slechts 5% bestaat uit volwassen vlooien; degenen die uw huisdier plagen. 50% van de populatie bestaat uit vlooieneitjes. Deze worden op uw dier gelegd, maar ook in de omgeving van uw dier. Als de eitjes uitkomen, spreken we van een larve; 35% van de populatie. Larven verpoppen zich en deze zeer moeilijk te bestrijden poppen beslaan de overige 10%.

Bovenstaande laat zien hoe belangrijk het is om eitjes en larven te bestrijden.

Omgeving

Buiten

Vlooienlarven buiten kunnen bestreden worden door een nematode (een kleine wormensoort) op het gazon te brengen. Deze aaltjes doden binnen 24 uur 90% van de vlooienlarven.

In huis

Tegen vlooienlarven in huis kunnen op tapijten onschadelijke boorzuurproducten of Borax gebruikt worden. De kleine deeltjes blijven ook na stofzuigen aanwezig.

Voor gladde vloeren wordt wel Nylar genoemd; een middel dat de ontwikkeling van eitjes en larven verhindert.

Vooral de plaatsen waar uw hond of kat slaapt, moeten behandeld worden.

Vlooienvrij katten- en hondenkussen

Als u lavendel, korianderzaad, salie, rozemarijn, of kamille in het katten- of hondenkussen stopt, blijft het kussen vrij van vlooien.

Dier zelf

Inwendige toepassing

Verse knoflook en preparaten met knoflook  (Liever niet voor katten!)

Verse knoflook helpt niet alleen bij de bestrijding van vlooien; het stimuleert tevens het immuunsysteem, waardoor uw hond infecties beter de baas kan. Ook stimuleert verse knoflook de leverfunctie en helpt het het lichaam bij de ontgifting op celniveau. Verder verlaagt de knoflook het bloedcholesterolgehalte en helpt het soms zelfs om kanker te bestrijden.

In heel grote hoeveelheden gevoerd, kan verse knoflook een bepaald soort bloedarmoede veroorzaken.

De werking van knoflook tegen vlooien wordt als volgt verklaard: bij een dagelijkse toediening door het voer komt de knoflookgeur na een paar weken in het huidvet. Vlooien hebben hier een hekel aan. Uiteraard werkt knoflook niet tegen vlooien als je de hond wast met een vet-afbrekende shampoo.

Ook knoflook in poedervorm is effectief tegen vlooien, maar minder dan verse knoflook.

Hoewel er producten zijn met knoflook voor katten, moet hier erg voorzichtig mee omgegaan worden. Voor katten is knoflook namelijk veel giftiger dan voor honden.

B-vitamines: Ook biergist en preparaten met biergist, rijk aan B-vitamines, helpen om vlooien weg te houden.  Deze zijn ook geschikt voor katten.

Uitwendige toepassing

VloGebruik dagelijks de vlooienkam en controleer tenminste dagelijks op teken.

U kunt gelijke hoeveelheden poeder van de volgende planten mengen en op de huid van uw hond of kat wrijven: eucalyptus, salie (of rozemarijn), venkel en krulzuring. Doe dit wekelijks tot dagelijks.

Druppel dagelijks een paar druppels Tea tree-olie 1:5 verdund op de nekhuid van uw hond gedurende drie weken. Of u kunt uw hond wassen met Tae tree-shampoo of sprayen met Tea tree-spray.
Niet voor katten!

Beschikbaar zijn (producten met) etherische oliën zoals citroenolie, lavendelolie, of eucalyptusolie. De oliën kunt u in een verdunning van 1:5 op de nekhuid van uw hond aanbrengen. Ook kunt u voor de hond en de omgeving spray met essentiële oliën gebruiken. Verder zijn producten met cedarolie werkzaam. Niet voor katten!

Overgevoeligheid/allergie

Als uw hond of kat overgevoelig is geworden voor vlooienbeten, kan het nodig zijn om naast het voorgaande uw dier te behandelen met een homeopathisch middel tegen vlooienallergie.

Bij last door vlooien-, teken-, of mijtenbeten adviseer ik tevens om uw dier homeopathisch te behandelen met Ledum.

Zie ook mijn videoblog over de manieren waarop ik zelf een vlooienplaag voorkom; http://youtu.be/wZitUat-_LM

In het reactieveld onder dit blog kunt u andere onderwerpen aangeven waarover u graag zou willen lezen in een volgend blog.

Vond u dit interessant om te lezen? Dan is het fijn als u dit blog wilt delen!

Bedankt!

Verder op de site: www.dierenarts-eygelshoven.nl/living%20in%20style.html

of kies boven een ander blog

39 reacties op Natuurlijke middelen tegen vlooien en teken bij honden en katten

 1. Weeland schreef:

  Graag zou ik weten hoeveel knoflook gegeven moet worden. ( newfoundlander )

  • Mariska Jansen schreef:

   Een gezonde, volwassen New Foundlander mag zeker 1 à 2 teentjes knoflook per dag. Het meest werkzaam is de knoflook als hij ca. 10 minuten voor hij gegeven wordt in stukjes gesneden wordt. Dan komen namelijk werkzame stoffen vrij. Ik adviseer meestal: 3 weken dagelijks geven en dan 2 weken niet.

   Succes!

 2. joke schuurmans schreef:

  Hoi Mariska,
  We hebben 2 maltezers van 13 jaar. Ze hebben last van vlooien.
  Wat kan ik het beste gebruiken? Nina weegt 5 kilo en heeft een hartafwijking een
  vergroot hart. Beauty weegt 4 kilo.
  De vlooien zitten meestal bij hun buikje. Ik heb Frontline spray gebruikt voor
  op hun vacht, maar dat helpt weinig. Graag uw advies hiervoor.

  Met vriendelijke groet,

  Joke Schuurmans

  • Mariska Jansen schreef:

   Beste Joke,
   Je kunt al mijn adviezen toepassen die in mijn blog staan. Als je knoflook gaat geven, geef ze dan niet meer dan elk 1/6 teentje per dag gedurende 2 weken. Daarna 2 weken niet geven.
   Mijn advies is om dit zeker te combineren met etherische oliën en/of Tea tree-olie 1:5 verdund. Beide verkoop ik in mijn praktijk. Natuurlijk ook de kamers waar de hondjes komen goed stofzuigen.
   Succes!
   Met vriendelijke groeten,
   Mariska Jansen

 3. Alfons schreef:

  In uw artikel over ‘natuurlijke middelen tegen vlooien en teken’ vermeldt u het product NYLAR om gladde vloeren mee te behandelen. Ik ging op zoek op internet naar meer info en las tot mijn verwondering dat het een Amerikaans insecticide is, dat hier in Europa onder een andere merknaam zou verkocht worden (Wikipedia). Het zou toch goed zijn dit in uw artikel te vermelden. Of betreft het een natuurlijk product met dezelfde naam? Graag kreeg ik wat meer uitleg hieromtrent.

 4. Margerita schreef:

  Hoe moet ik Ledum gebruiken tegen de jeuk bij onze hond?

 5. Margerita schreef:

  Ik heb ergens gelezen dat Borax matig giftig is. kan het dan geen kwaad als ik het op tapijt en slaapplaats van de hond strooi?

  • Mariska Jansen schreef:

   Beste Margerita,
   Gebruik een niet te geconcentreerde oplossing om te sprayen op een moment dat de hond er niet is. Je kunt ook het poeder strooien.
   Er wordt wel aangegeven dat je het best 3 dagen kan wachten voor je de hond weer in de ruimte laat die je met Borax behandeld hebt. Dan eerst in die ruimte stofzuigen.
   Borax wordt dan ook met name geadviseerd bij vlooienplagen.
   Gebruik Borax incidenteel. Je moet er verder op letten dat de hond niet aan behandelde plaatsen gaat likken.
   Zie verder http://www.boraxforfleas.com
   M.v.g.,
   Mariska Jansen

 6. klein gotink schreef:

  Hoi,
  Wij hebben een York met nierfalen en natuurlijk krijgt ook zij vlooien. Kan zij die druppels ook krijgen? Gr. Dolly

  • Mariska Jansen schreef:

   Hoi Dolly,
   Ook zij kan de Puur Huid krijgen.
   Begin voor de zekerheid met de halve dosering en kijk goed naar het effect.
   Zorg verder dat je de vlooien en vlooieneitjes en larven in de omgeving van jullie hond bestrijdt, bijvoorbeeld door te stofzuigen en etherische olie te sprayen.
   Met vriendelijke groet,
   Mariska Jansen

 7. Nick schreef:

  Hallo,

  Wij hebben 2 staffords van +/-30kg die last hebben van vlooien.
  Nu zijn we ongeveer sinds 10 dagen bonbons van schapenvet met knoflook gaan geven.
  We geven 1 bonbon per dag (max 1 per 20kg) zou dit voldoende zijn en wat zouden we nog extra kunnen doen om de vlooien te verjagen op de honden zonder de werking van de knoflook tegen te gaan?

  Gr,

  Nick

  • Mariska Jansen schreef:

   Beste Nick,

   Bedankt voor je vraag.
   Als je weet dat de honden vlooien hebben, adviseer ik om 2 tot 3 weken de maximale dosering knoflook te geven. Ik ga er daarbij vanuit dat de honden gezond zijn.
   Dus anderhalve bonbon, of in plaats daarvan de aanbevolen dosering Sanal Body guard (of een vergelijkbaar product).
   Tevens kan je de honden sprayen met een etherische olie. Zelf gebruik en verkoop ik de Outdoor-spray van Espree.
   Daarbij 2 x per week wat Tea-treedruppels (1:5 verdunning) op de nek en rughuid. Ik gebruik en verkoop de Tasman tea-treedruppels. Deze zijn al 1:5 verdund.
   De spray met etherische olie ook gebruiken om na het stofzuigen 3 x per week de manden/bedjes en andere plaatsen te sprayen waar de honden liggen.
   Dit zijn de meest voor de hand liggende adviezen. Meer mogelijkheden vind je in mijn blog.
   Ik wens jullie veel succes!

   M.v.g.,

   Mariska Jansen

 8. Anja schreef:

  Hallo mag een hond karnemelk drinken voor het bestrijden van vlooien en teken.
  Groet Anja

 9. Koen.J.Erni schreef:

  Hallo Mariska, ik geef mijn hond keiko san elke dag 4a5 teentjes knoflook per dag samen met zwartbrood en leverworst : is dit te veel van het goede of niet? keiko houd hier in ieder geval van als een stukje knofie op de grond valt pakt hij het meteen op. Groetjes Koen

  • Mariska Jansen schreef:

   Beste Koen,
   Het hangt van de grootte van de hond af of dit teveel knoflook is of niet. Mij lijkt het erg veel. Als je deze hoeveelheid elke dag geeft zonder tussenpozen, heeft jouw hond een redelijke kans op bloedarmoede.
   Voor de aanbevolen hoeveelheden verwijs ik naar de antwoorden op de reacties onder het blog.
   M.v.g.,
   Mariska Jansen

   • Koen J Erni schreef:

    hallo Mariska, Keiko is een duitsche herder met een gewicht van 38 kilo ik zal mijn dosis voor haar aanpassen tot 1teentje per dag .
    hopenlijk is dit een betere oplossing.
    bedankt voor de info
    Koen

 10. Annettea schreef:

  Hallo

  Ik ben zo benieuwd wat ik voor mijn katten kan doen? Bij de meeste dingen staat …niet voor katten!

  Ik heb een kitten van 3 maanden en een volwassen kat.

  Vriendelijke groet,
  Annette

  • Mariska Jansen schreef:

   Beste Annette,

   Een aantal dingen die ik noem, kunnen ook voor katten gebruikt worden, zoals de kruiden op hun slaapplaats, goed stofzuigen en de spray met etherische oliën voor de omgeving van de kat (dus niet op de kat zelf). Knoflook adviseer ik niet voor je katten, maar de SANAL Bodyguard KAT kan wel. Nooit meer geven dan op de gebruiksaanwijzing staat.

   Ik hoop dat ik je een beetje heb kunnen helpen.

   M.v.g.,

   Mariska Jansen

Geef een reactie