Au, mijn poot doet zeer!

translation services

 

 

Over zoolkussen- en tussenteenproblemen bij uw hond

U bent lekker met uw hond aan het wandelen. Het zonnetje schijnt en samen struint u door de bossen en langs velden. Opeens loopt uw hond op drie poten.

Natuurlijk kijkt u eerst zelf of u iets aan de opgetilde poot ziet. Heeft de hond ergens ingetrapt? U wilt het meteen verwijderen, maar pas op! Een klein stukje glas, of een grasaar kunt u inderdaad het best uit de poot halen. Een groter “vreemd voorwerp” kunt u beter laten zitten en door de dierenarts laten verwijderen. Het is namelijk mogelijk dat de poot heel erg gaat bloeden als dat verwijderd wordt. Een slagaderbloeding is lastig door uzelf te stelpen.

Als u niets ziet waar de hond heeft ingetrapt, gaat u natuurlijk gelijk naar huis en bekijkt u de poot daar wat nauwkeuriger. Uiteraard laat u de hond zo weinig mogelijk lopen zolang hij zo kreupel is!

Ik ga in dit blog niet in op problemen die hoger in de poot kunnen spelen, of in de rug, of nek. Ook vertel ik hier niet over chronische kreupelheden.

Wat de voet betreft, kan het zijn dat de hond die plotseling kreupel loopt, zich verstapt heeft en hierdoor een kneuzing, een verrekking, of wellicht een fractuur van een sesambeentje, of een teenbeentje heeft opgelopen. In het algemeen zal de poot gaan zwellen en pijnlijk blijven.

Het beste kunt u hier even naar laten kijken door uw (homeopathisch werkende) dierenarts. Hij / zij kan de hond iets geven tegen de pijn en de zwelling en zo nodig andere maatregelen nemen.

Ook als u bijvoorbeeld een grasaar uit de poot heeft gehaald, of als er een snee in een zoolkussen zit, kunt u het beste met een (homeopathisch werkende) dierenarts overleggen wat u moet doen.  Meestal is het niet verkeerd om er even naar te laten kijken. Van een grasaar blijft vaak een stukje zitten. Dit kan steeds verder naar binnen kruipen. Als het tegen zit, moet de aar operatief verwijderd worden. Homeopathisch is er een middel dat het lichaam stimuleert om een grasaar of een splinter naar buiten te werken, waardoor een operatie soms voorkomen kan worden.

Ook bij een snee of andere verwonding van het zoolkussen kan een homeopathisch middel ervoor zorgen dat de wond sneller geneest. Tevens is het vaak nodig om bij een zoolkussenverwonding de poot te verbinden.

Een ingescheurde nagel kan het best kort afgeknipt worden om verdere problemen te voorkomen.

Bent u er later bij en is een abces ontstaan, vaak tussen de tenen, dan moet dit door de dierenarts geopend worden. Tevens krijgt de hond dan een regulier of homeopathisch middel om te voorkomen dat de ontsteking zich uitbreidt.

Bij een verwonding of geopend abces aan de ondervoet, raad ik aan om de hond 2 x daags 20 minuten met de poot in een bakje opgeloste soda of Badedas Classic te zetten. Dit trekt het vuil uit de wond. Na het pootbadje moet u de poot droog deppen. De wond kan na een paar dagen, als baden niet meer nodig is, behandeld worden met honingzalf om de genezing te bespoedigen.
Deze kunt u bestellen via mijn webshop.

Heeft uw hond vaker last van tussenteenabcessen, dan kan hij wellicht geholpen worden met klassieke homeopathie. U kunt hiervoor bij mij een afspraak maken.

Vond u dit interessant om te lezen? Dan is het fijn als u dit blog wilt delen !

Bedankt!

U kunt nu verder op de site: www.dierenarts-eygelshoven.nl/living%20in%20style.html
of kies boven een ander blog