Die ellendige jeuk!

translation services


Die ellendige jeuk!

Momenteel is JEUK de klacht waarmee de meeste patiënten mijn praktijk bezoeken.

Katten met jeuk, honden met jeuk, soms konijnen, cavia’s, of ratten met jeuk……..

Zo kwam laatst mevrouw X bijna met de tranen in de ogen op consult met haar hondje. Het dier krabde zich onophoudelijk en de eigen dierenarts kon geen oorzaak vinden.
Gelukkig kon ik haar hondje homeopathisch helpen! Na drie dagen was de jeuk minder en na nog eens drie dagen konden mevrouw en het hondje weer rustig doorslapen; de jeuk was verdwenen.

De directe oorzaak van de jeuk kan onderzocht worden.
Eerst kijkt de dierenarts goed naar de plaatsen waar het dier de meeste jeuk heeft.
Aanvullend kan de dierenarts nog een afkrabsel maken, een biopt of een stofmonster nemen, met de Woodse lamp kijken, haren onder de microscoop bekijken, de eetgewoonten van het dier, de seizoensinvloed of andere invloeden met u bespreken enzovoorts.
Dit aanvullende onderzoek kan een duidelijkere aanwijzing geven voor de oorzaak.

Mogelijke directe oorzaken zijn onder meer:
–        parasieten (vlooien, teken, mijten).
–        vlooienallergie.
–        schimmels / gisten.
–        voedingsallergie of voedingsovergevoeligheid.
–        contactallergie.
–        atopie = een allergie voor bepaalde stoffen in de omgeving. Voorbeelden zijn grassen,          boompollen en huisstofmijt. Deze komen via inademing in contact met het lichaam.              Het is vergelijkbaar met hooikoorts bij de mens, alleen heeft de hond of kat sneller                last van jeuk dan van oog- en neusuitvloeiing.
–        hormonaal. Hierbij treden meestal wel dunbehaarde of kale plekken op, maar geen              jeuk. Soms zie ik wel wat jeuk, daarom wil ik deze oorzaak hier toch noemen.                         Voorbeelden zijn de kale plekken die kunnen ontstaan na castratie, de Ziekte van                   Cushing, suikerziekte en een te langzaam werkende schildklier bij de hond.

Na het onderzoek weten we vaak (niet altijd….) wat de directe oorzaak is van de jeuk. We weten echter niet waarom de patiënt er zo gevoelig voor is.

Het hebben van veel jeuk door parasieten of schimmels hangt veelal samen met een te lage weerstand van het dier. In mijn praktijk besteed ik ook daar aandacht aan.

Als therapie zijn er verschillende mogelijkheden. De directe oorzaak kan bestreden worden (zoals de gewone dierenarts doet), we gaan het dier minder vatbaar maken voor het probleem (homeopathie), of het dier wordt puur symptomatisch behandeld (zoals de gewone dierenarts doet als hij/zij geen directe oorzaak kan vinden) en het dier krijgt een jeukonderdrukkend middel.

In mijn praktijk werk ik met de homeopathische oplossingen, maar soms adviseer ik de eigenaar om daarnaast een chemisch middel te gebruiken. Dit middel kan hij/zij dan aanschaffen via mijn webshop of via de eigen dierenarts.

Enkele voorbeelden:

Als ik vlooien aantref op een dier met jeuk, adviseer ik om een middel tegen vlooien te gebruiken en daarnaast eventueel het homeopathische middel “Puur huid”.

Zie ook mijn blogs over vlooienbestrijding.

Als ik een dier met een vlooienallergie op consult krijg, zoek ik daarnaast een homeopathisch middel dat bij dit specifieke dier hoort, met de bedoeling het dier minder gevoelig voor vlooien te maken.

Kale plekken na de castratie zijn meestal te behandelen. Ik geef dan een homeopathisch middel dat ik specifiek bij die patiënt gezocht heb.

Verschillende producten tegen jeuk kunt u via mijn webshop bestellen;

https://www.docbooff.nl/?pr=AB19CB965E5

Heeft uw hond, kat, of ander dier vaker last van jeuk, dan kan hij wellicht geholpen worden met klassieke homeopathie. U kunt hiervoor bij mij een afspraak maken.

http://www.dierenarts-eygelshoven.nl/afspraken.html

Vond u dit interessant om te lezen? Dan is het fijn als u dit blog wilt delen!

Bedankt!

Verder op de site: www.dierenarts-eygelshoven.nl/living%20in%20style.html
of kies boven een ander blog

 

Geef een reactie